Close

14/03/2023

Een bedrijfslening of factoring? Wat is de beste optie?

Bedrijfslening vs factoring

Wanneer u groeiplannen hebt voor uw bedrijf of u voor grote investeringen staat, heeft u soms nood aan extra cash. “Meer verkopen” zegt men soms nogal onwetend. Want ervaren ondernemers, zoals u, weten dat “meer verkopen” niet altijd gelijk staat aan bergen geld. Soms bent u genoodzaakt uw investering op een andere manier te financieren. Automatisch komen we uit bij een kredietlening bij de bank. Een bedrijfslening behoort tot de opties, maar ook factoring biedt mooie opportuniteiten. Wij vergelijken de mogelijkheden.  

Manieren om uw bedrijfsgroei te financieren 

1. Factoring 

Eén van die manieren is factoring. Het is een vorm van werkkapitaalfinanciering en zorgt voor een betere cashflow. Het is één van de meer flexibele financieringsvormen waarvan steeds meer ondernemers het voordeel inzien. In de Verenigde Staten is factoring al decennia ingeburgerd. Als bedrijf is het haast vanzelfsprekend dat u beroep doet op een factoringmaatschappij. Hier in Europa en in België zien we een toenemend gebruik van deze diensten, zowel bij grote ondernemingen als kmo’s.  

Door de debiteurenadministratie uit handen te geven aan een factoringbedrijf kan u zich focussen op uw hoofdactiviteiten, in plaats van u bezig te houden met het versturen van de zoveelste reminder. Bovendien bent u zeker van een hoge liquiditeit. Uw uitgaande facturen worden namelijk onmiddellijk betaald. U hoeft niet meer te wachten tot uw klant, met een beetje geluk, betaalt op de wettelijke vervaldatum van uw factuur. En ook van wanbetalers hoeft u zich niets meer aan te trekken. U hoort het al, dit heeft een immense invloed op uw cashflow.  

In vergelijking met een bedrijfslening zal factoring meegroeien met uw omzet.  Daarenboven financiert factoring “wat uw bedrijf doet” in plaats van “wat uw bedrijf heeft”.  

U kan bijvoorbeeld factoring combineren met een klassieke bedrijfslening bij een bank. Dankzij factoring kan u de grootte van uw klassieke lening beperken.  

Maar factoring als financieringsvorm heeft nog voordelen:  


2. Bedrijfsleningen

Wat verstaan we onder bedrijfslening?  

Bedrijfsleningen stellen bedrijven in staat hun groeiplannen te realiseren. Hiervoor kunnen bedrijven, net zoals particulieren, terecht bij een financiële instelling. Aan een lening voor een bedrijf hangen altijd strikte voorwaarden vast, denk maar aan de vereiste waarborgen.

Welke soorten bedrijfsleningen bestaan er? 

Er bestaan verschillende leningen voor bedrijven. We bekijken ze één voor één.  

 • Een bedrijfslening bij de opstart van uw bedrijf  
  Ook als startende ondernemer kan u in aanmerking komen voor een lening bij de bank. Het is op dit moment voor de bank nog onmogelijk om de financiële toestand van uw bedrijf te controleren. Daarom vraagt de bank een uitgebreid businessplan waarmee u uit de doeken doet hoe uw bedrijf winst zal maken. Daarnaast zal u ook moeten beschikken over voldoende eigen middelen.  
 • Een bedrijfslening op lange termijn  
  Een veelvoorkomende vorm van zakelijke lening op lange termijn is de klassieke bedrijfslening bij de bank. Hierbij betaalt u maandelijks een deel van het geleende geld terug aan de bank, inclusief interest. Bij een bedrijfslening op lange termijn onderhandelt u met de bank over de specifieke voorwaarden zoals o.a. terugbetalingstermijnen en de rentevoet.  
   
  Een belangrijke voorwaarde voor banken is uw kredietwaardigheid. Hoe staat uw bedrijf er financieel voor? Deze vraag zal de bank zorgvuldig onderzoeken om te bepalen of uw bedrijf al dan niet in aanmerking komt voor een lening op lange termijn.  
 • PMV-bedrijfsleningen  
  Vlaamse ondernemingen kunnen genieten van een zogenoemde PMV-bedrijfslening via Vlaio. Meer informatie vindt u o.a. op de website www.vlaio.be
 • Een bedrijfslening bij familie of vrienden 
  U mag natuurlijk zelf ook op zoek gaan naar investeerders. Mogelijks heeft u vrienden en/of familie die u graag een handje helpen bij de opstart of verdere uitbouw van uw bedrijf. Dit kan in de vorm van een schenking, aandelen of een lening.  

Hoe kunnen factoring en een lening voor uw bedrijf hand in hand gaan?  

De combinatie van de twee is een goede strategische zet. Door te kiezen voor factoring brengt u geld in uw bedrijf zonder hulp van de bank. Uw werkkapitaal wordt optimaal beheert en u hoeft zoals gezegd niet te wachten tot uw klanten overgaan tot de betaling van hun schulden tegenover u. Hierdoor vergroot u uw eigen vermogen waardoor u meer marge heeft om te onderhandelen bij een bank wanneer u toch echt een bedrijfslening nodig hebt.  

Heeft u nog vragen over de juiste financieringsvorm voor uw bedrijf? 

Wilt u uw bedrijf alle groeikansen geven die menselijk mogelijk zijn? Dan is factoring een goed idee. Onze experten bekijken samen met u hoe we uw bedrijf het best van dienst kunnen zijn. Bent u het meest geholpen met hulp bij uw debiteurenbeheer, de financiering van uw uitgaande facturen, een kredietanalyse van uw (toekomstige) klanten of een combinatie? Onze experten staan u bij met raad en daad.  

14/03/2023